Blog / Novice

Programska oprema

7 razlogov, zakaj podjetja POTREBUJEJO ERP sistem

by Perftech 27. November 2023

Veliko podjetij se danes zaveda pomembnosti poslovnih programskih rešitev za učinkovito vodenje poslovanja. Večina srednje velikih in večjih podjetij že uporablja različne vrste programov za upravljanje poslovnih procesov, kot so ERP (Enterprise Resource Planning), CRM (Customer Relationship Management), računovodske in analitične rešitve ter druge specializirane platforme.

Vendar pa obstajajo tudi manjša podjetja ali nekatere specifične industrije, ki morda še vedno uporabljajo ročne ali manj specializirane metode vodenja poslovanja. Razlogi za to se lahko razlikujejo, vključno s finančnimi omejitvami, pomanjkanjem ozaveščenosti o razpoložljivih rešitvah, strahom pred spremembami ali pa preprosto zato, ker njihovi trenutni procesi še vedno zadostujejo njihovim potrebam.

Tukaj so najpogostejši vzroki za vpeljavo ERP programa v podjetju:

  1. Želite povečati svojo učinkovitost
  Nobeno podjetje si ne želi imeti nepotrebnih zalog, če se jim lahko izogne. Sistem ERP vam omogoča, da natančno veste, kdaj in kakšno zalogo potrebujete za posamezno delo. Programska rešitev vam omogoča tudi avtomatizacijo številnih procesov, tako da je mogoče povečati učinkovitost v celotnem proizvodnem procesu. To pomeni manj podvajanja, boljše razporejanje virov in krajši čas izpadov.
  2. Obstoječi sistem ni več dovolj zmogljiv za obseg dela
  Številna podjetja uporabljajo spletne rešitve, ki so jih prerastli in sedaj potrebujejo sodoben sistem, ki je sposoben vzpostaviti nadzor na procesi. Ali ne pokrivajo vodenja zalog, vsebujejo premalo informacij o prejšnjih poslih, nezadostno sledijo prodajnemu procesu in podobno.
  3. Imate preveč Excel datotek in preglednic
  Težko je povečati vrednost vašega podjetja, če se zanašate na zastarele sisteme in preglednice. Če imate nešteto Excel, Word datotek in podobnih dokumentov, ki se kopičijo v administraciji, prodaji, financah ali proizvodnji ste zagotovo izgubili sled nad podatki. Podjetje je rastlo sedaj pa je enostavno preveč informacij, ki bi drugače v ERP programu bile enostavno dostopne in skrbno organizirane.
  4. Potrebujete boljšo funkcionalnost
  V današnjem času veliko delovnih mest zahteva natančno sledljivost. V dobavnih verigah za določene sektorje so napake ali zamude nedopustne. Če želite skleniti in ohranjati posel s tovrstnimi strankami boste nujno potrebovali sistem, ki vam bo zagotovil sledljivost, pravilno upravljal z ravnijo zalog, načrtoval proizvodnjo in urejal številne druge funkcionalnosti.
  5. Želite zmanjšati število napak na minimum
  Z zmogljivim programom preprečite napake preden se zgodijo in tako prihranite čas in denar. Napakam se izognete tako da odpravite ročni vnos podatkov, avtomatizirate ponavljajoča opravila kot so elektronsko pošiljanje plačilnih list, opominov, komercialnih dokumentov, izdajanje elektronskih računov in podobno. V sistem se enkratno vnašajo pravilni in dosledni podatki s katerimi nato upravljate znotraj programa.
  6. Boljša komunikacija znotraj podjetja
  Z uvedbo enotnega poslovnega programa spodbujate boljšo notranjo komunikacijo med oddelki. Brez skupne baze podatkov različni oddelki ne morejo prosto deliti podatkov, pretok informacij pa je počasen in neučinkovit. Kadar imate vse na eni platformi lahko člani vaše ekipe kadarkoli dostopajo do posodobljenih informacij, na primer ali je določen izdelek na zalogi, spremljanje strankinih zahtev od prvega stika s podjetjem do končne rešitve, najnovejša poročila in podobno.
  7. Nimate vseh podatkov na enem mestu
  ERP vam omogoča, da so vse informacije na enem mestu. Tiste, ki se nanašajo na delo znotraj podjetja in o vaših strankah. Zgodovina ponudb, naročil, dobavnic, računov, ceniki, kalkulacije, informacije o plačilih, stiki s stranko in podobno. Z organizacijo le teh ste svojim strankam hitreje na voljo in vsi zaposleni pridejo pravočasno do informacij, ki jih potrebujejo za izpolnitev naročila, ponudbe in podobnih dokumentov.

To je le nekaj glavnih točk, ki prikazujejo zakaj bi morala podjetja razmisliti o pomembnosti kakovostnega ERP programa. ERP je postal ključni del poslovanja za mnoga podjetja, saj omogoča boljšo organizacijo, učinkovitejše sledenje podatkom in optimizacijo procesov. Namesto čakanja na zadnji trenutek, ko postane uvedba nujna, je priporočljivo, da se odločite čim prej. S tem boste svojemu podjetju omogočili uspeh in primerno rast, ki ju prinaša kakovosten ERP sistem.

ERP program Largo je primeren za proizvodna, trgovska in storitvena podjetja ter pokriva vse oddelke – Finance in računovodstvo, kadrovski oddelek, komercialo, proizvodnjo, skladiščno poslovanje, CRM in ostalo.Za več informacij ali uvedbo sistema Perftech.Largo tudi pri vas, nam lahko pišete na e-naslov: povprasevanje@perftech.si ali pa nas pokličite na tel: +386 1 588 44 00.