Digitalizacija – pojem, ki jih veliko še vedno ne razume

Veliko podjetij se je v krizi odločilo vložiti v informacijsko – komunikacijske tehnologije, glede na številke pa je velika večina do digitalnih orodij še vedno zadržana. Vsako podjetje nameni večino svojega časa v načrtovanje obsega prodaje kjer pa se spregleda, da je digitalizacija prav tako pomembna. Kjer uspešna prodaja podjetje žene naprej, lahko pomanjkljivost razvoja informacijskih orodij vleče nazaj. In ravno to večina prepozna šele, ko se pojavijo zunanji pritiski – v zadnjih časih ravno trenutna Koronavirusna kriza. Velikokrat velja prepričanje, če ste prebrodili prvo, drugo, tretjo krizo in izstopili kot zmagovalec, da ste v koraku s konkurenco. V ozadju pa vas v resnici pomanjkljivost investiranja v digitalni razvoj v konkurenčnem okolju postavlja daleč nazaj. Tudi rekordna prodaja podjetju ne bo potešila potrebe po optimiziranju poslovnih procesov in produktivnosti zaposlenih.

Opažamo veliko povpraševanje po avtomatizaciji in digitalizaciji določenih procesov, kar je že velik korak naprej. Veliko ljudi trenutno še vedno dela od doma, nekaj podjetij pa je svojim zaposlenim to možnost ponudilo dolgoročno. To nam da vedeti tudi, če od doma ne delamo sami se bomo morali prilagoditi našim strankam, ki to prakso uveljavljajo. Že to je za podjetje velika motivacija in razlog, da pričnejo investicijo v informacijske procese. Kar pa je le začetna spodbuda saj se od podjetij glede na potrebe trga pričakuje, da z razvojem in prilagoditvijo pričnejo sedaj in ne, da začnejo šele po izrednih razmerah.

Vendar pa digitalizacije ne smemo obravnavati kot le za stik s kupci in za nujno zlo v spremenjenih okoliščinah. Digitalizacija je veliko širši in kompleksnejši pojem in je del vseh poslovnih procesov, ne le za potrebe prodaje in dela izven delovne enote. Ni le pripomoček podjetju, da je v koraku s časom ampak je gonilo s katerim zvišate dodano vrednost in zmagujete na trgu, ki je že tako neusmiljen.

Kljub spremembam, ki so za večino razumljivo težko izvedljive pa digitalizacija ni poseben preboj. Nekateri, ki so spremembe že uvedli se dnevno spopadajo z dodatnimi rešitvami in nadgradnjami, da bi ustvarjeno še dvignili na višji nivo. Za tiste, ki se tega ne poslužujejo je nešteto priložnosti in pomoči predvsem iz strani države, ki z javnimi razpisi podjetja spodbuja k razvoju. Zato so priložnosti na dlani. Vendar pa mora prvi korak k spremembi narediti podjetje in njegovo vodstvo samo ter zaposlene skozi proces strateškega razvoja voditi, motivirati in rezultate vzdrževati. Slej ko prej se bo izkazala potreba po novih poslovnih modelih, tisti ki so novosti pričeli uresničevati bodo na tem področju na spremembe in potrebe trga pripravljeni, ostale bodo spremembe presenetile.

Vsi se na življenjski poti učimo, vedno znova, vsak trenutek. Prav tako isto velja za podjetja. Poslovni procesi nikoli ne pridejo do določene točke in se ustavijo, vedno znova tečejo naprej in zahtevajo prilagoditve, rešitve, dodelave. Novosti so poleg poslovnega napredka tudi osebni uspeh, osvojitev novega znanja in veščin pa nas bogati in pripravlja na še uspešnejše poti v prihodnosti.

Preverite rešitve, ki vam jih ponujamo v podjetju Perftech in nas ob vprašanjih brez zadržkov kontaktirajte pod področje Kontakt!